YK:n asiantuntija: Obstetrinen väkivalta on laaja ihmisoikeusongelma

YK:n asiantuntija: Obstetrinen väkivalta on laaja ihmisoikeusongelma

YK:n yleiskokous 4.10. käsitteli äitiyshuollon aikaisia loukkauksia ja väkivaltaa osana naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Ihmisoikeusraportööri Dubravka Šimonovićin raportti pohjaa osaltaan kansalaistoimijoiden jäsenmaista lähettämiin tietoihin. Minä myös synnyttäjänä -kampanaja lähetti omat tietonsa yhdessä Aktiivinen synnytys ry:n kanssa toukokuussa.

Šimonović ilmaisi ihmetyksensä vastausten suuresta määrästä. Vastaukset kertovat, että kyse on globaalista ilmiöstä. Ihmisoikeusraportööri peräänkuuluttaa valtioilta kiireellisiä toimia obstetrista väkivaltaa vastaan. Šimonovićin mukaan väkivalta synnytyksessä on niin normalisoitua, että sitä ei edes mielletä väkivallaksi. Kyse ei ole erillisestä kysymyksestä vaan ilmiö on osa naisiin kohdistuvan väkivallan jatkumoa.

Šimonović painottaa, että synnyttäjien kohtelu on yhteydessä naisten asemaan yhteiskunnassa ja haitallisiin stereotypioihin, jotka rajoittavat naisten toimijuutta ja autonomiaa. Käsitys, että synnytys on naiselle kärsimystä normalisoi loukkauksia ja väkivaltaa. Šimonovićin mukaaan epätasapainoinen valtasuhde synnyttäjän ja hoitohenkilökunnan välillä on väkivallan juurisyy. Valtasuhteen ilmetymä on vetoaminen lääketieteelliseen välttämättömyyteen väärinkäytösten oikeuttajana.

Raportti suosittaa valtioita muun muassa: täyttämään ihmisoikeusveloitteensa naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi, kriminalisoimaan henkisen väkivallan synnytyksissä, kouluttamaan henkilökuntaa tietoon perustuvan suostumuksen (informed consent) periaatteesta sekä tutkimaan aihetta puolueettomasta.

Vastauksissaan jäsenmaiden kysymyksiin raportööri korosti muuan muassa, että obstetrista väkivaltaa tapahtuu kaikkialla Euroopassa.

Minä myös synnyttäjänä iloitsee siitä, että hiljaisuus synnytysväkivallan ympärillä murtuu ja ongelma tiedostetaan kansainvälisellä tasolla. Kehotamme suomalaisia päättäjiä kiireellisiin toimiin synnytysväkivallan kitkemiseksi.

Aikaisemmin aiheesta julkaistiin raportti Euroopan neuvostossa.

Lisätietoa:

YK:n yleiskokous videolla (raportin käsittely alkaa suunnilleen kohdasta noin 1:19)

A human rights-based approach to mistreatment and violence against women in reproductive health services with a focus on childbirth and obstetric violence. YK:n raportöörin laatima raportti.

Obstetrical and gynaecological violence. Committee on Equality and Non-Discrimination. Raportti Euroopan neuvostolle.

Minä myös synnyttäjänä -kampanjan esittämät keinot synnytysväkivallan kitkemiseksi

Minä myös synnyttäjänä -kampanjan ja Aktiivinen synnytys ry:n raportti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *