Varje människa har självbestämmanderätt över sin kropp – förlossningssalen är inget undantag. Varje föderska har rätt att föda fri från fysiskt eller psykiskt våld. Alla klienter har rätt till mödravård som respekterar den lagstadgande rätten till självbestämmande. Tyvärr förverkligas inte alltid de här rättigheterna. I föderskornas berättelser upprepas exempel på episiotomi som klippts utan tillstånd och utan förvarning och våldsamma inre undersökningar som har lämnat fysiska eller psykiska trauman. Föderskor upplever också att de pressas att gå med på ingrepp. Därför är det föderskornas tur att säga #metoo Vi vill påvisa att obstetriskt våld är en verklighet i Finland, trots att landet ses som en mönsterelev inom mödravården.
Vi vill påvisa att våldet har långtgående konsekvenser. Vi kräver ett slut på kränkningar av föderskornas självbestämmande och vi kräver ett slut på våldet i förlossningssalarna.
Vi kräver att patientlagens och människorättsavtalens självbestämmande rättighet förverkligas fullt ut. Vi efterlyser en kulturförändring, där medbestämmande genomsyrar hela mödravården. Man bör hjälpa och sköta föderskan på det sätt lagen om patientens rättigheter förutsätter – i samråd med patienten. Utöver föderskan och barnets fysiska hälsa bör föderskans psykiska välbefinnande och goda förlossningserfarenhet ses som en viktig del av en lyckad förlossning. Att överleva räcker inte – vi har råd att kräva mera än så. Obstetriskt våld (obstetric violence) är en form av institutionaliserat våld mot kvinnor och det förekommer i alla länder. Förlossningen är en del av kvinnans sexualitet och konsekvenserna av obstetriskt våld är likande som av sexuellt våld. Därför bör obstetriskt våld ses som en form av sexuellt våld. Precis som i sexuellt ofredande och våld handlar övergrepp under graviditet och förlossning om könsrelaterat maktmissbruk. Skillnaden till annat sexuellt våld är att yrkesutövare i mödravårdens utövar institutionaliserad och medicinsk makt. Utövaren motiverar ofta sitt agerande med barnets bästa. Men som #metoo –rörelsen har lärt oss: våld kan aldrig definieras utgående från utövaren utan det är den som erfar våld som har rätt till sin upplevelse. Bakom kampanjen ligger en grupp människor som är intresserade av förlossningar: föderskor, barnmorskor, doulor och partners till föderskor. Var och en kan delta i kampanjen genom att dela sin erfarenhet eller kampanjens innehåll. Kampanjen stöds av en grupp privatpersoner och föreningar. Du hittar arrangörernas kontaktuppgifter här
Obstetriskt våld (obstetric violence) är en form av institutionaliserat våld mot kvinnor och det förekommer i alla länder. Förlossningen är en del av kvinnans sexualitet och konsekvenserna av obstetriskt våld är likande som av sexuellt våld. Därför bör obstetriskt våld ses som en form av sexuellt våld. Precis som i sexuellt ofredande och våld handlar övergrepp under graviditet och förlossning om könsrelaterat maktmissbruk. Skillnaden till annat sexuellt våld är att yrkesutövare i mödravårdens utövar institutionaliserad och medicinsk makt. Utövaren motiverar ofta sitt agerande med barnets bästa. Men som #metoo –rörelsen har lärt oss: våld kan aldrig definieras utgående från utövaren utan det är den som erfar våld som har rätt till sin upplevelse. Bakom kampanjen ligger en grupp människor som är intresserade av förlossningar: föderskor, barnmorskor, doulor och partners till föderskor. Var och en kan delta i kampanjen genom att dela sin erfarenhet eller kampanjens innehåll. Kampanjen stöds av en grupp privatpersoner och föreningar. Du hittar arrangörernas kontaktuppgifter här.